Sisäinen martta esiin

Mä olen lähdössä lasten kanssa pienelle hiihtolomareissulle mistä syystä me oltiin helmikuu oikein kunnon säästökuurilla ja sain kaivaa sisäisen marttani esiin. Kaikki sisustusostokset laitettiin jäihin, samoin vaateostokset joitain pakollisia lukuunottamatta. Ei lehtien irtonumeroita, ei kukkakimppuja, ei ylimääräisiä herkkupäiviä lapsille ja aika helposti se lopulta meni kun kaikilla oli motivaatio enemmän kuin kohdillaan :) 
Ruoka on perheellisellä tietysti se suurin menoerä ja siitä on minusta ehkä helpoin säästää suhteellisen pienillä keinoilla. Ihan ensin tein inventaarion pakkaseen, josta löytyi mm. leipää useamman viikon tarpeiksi. Sen jälkeen tein ruokalistan aina kahdeksi viikoksi kerrallaan suosien keittoja, patoja ja laatikoita joista syödään kaksi päivää peräkkäin, ja viikonloppuisin sitten vähän paremmin leffaherkkuja unohtamatta. Kun ruokalista oli valmis merkitsin siihen kaupassakäyntipäivät (1 tai 2 x/vko), minkä jälkeen kirjoitin ostoslistat ajanjaksolla tehtävien ruokien mukaan.
Halusin kuitenkin pysyä tarkasti kärryillä budjetista, joten otin ostoslistat vielä yksi kerrallaan käsittelyyn ja kirjoitin listaan jokaiselle ruoka-aineelle hinnat foodie.fi:stä. Sivustolta löytyy s-ryhmän hinnat, jota me useimmiten käytetään, muilta ryhmiltä en löytänyt netistä hintoja. Kaupassa käynnin aloitin aina Lidlistä jolloin oli helppoa tehdä hintavertailua, sillä Prisman vastaavan tuotteen hinta oli merkittynä ostoslistaan. Lidlistä ostin Prismaa edullisemmat tuotteet ja sen jälkeen hain Prismasta loput. 
Olihan tämä vähän työläämpää kuin aiemmin, mutta myös aika silmiä avaavaa. Viikon ruokatarpeet maksoivat joka viikko n. 25€, siihen päälle maidot, puurohiutaleet, murot, kissanruoka ym. niin viikon ruokalasku teki kaikkineen n. 50€ (!). Yhtä ruokaa syötiin aina päivä tai kaksi ruuasta riippuen ja mies otti loput töihin lounasevääksi. Nälkää ei kukaan nähnyt ja herkutteluakin mahtui mukaan, mm. mansikkakakkua ja laskiaispullia. Jälkkäreiksi/välipaloiksi tehtiin vispipuuroa ja marjakiisseleitä pakastimen tarpeista ja iltaherkutteluiksi paistettiin itse sämpylöitä tai perunarieskoja päiväruuan muusinjämistä. Tarkemmin kun ajattelee niin me syötiin oikeastaan paremmin ja monipuolisemmin kuin pitkään aikaan; ruokalistalla oli mm. perunamuusi & lohipullat, broilerfileet & hunajakasvikset, omenaperunamuusi & uunilohi sekä arkimunakas uunissa. Ainoa mitä tämä vaati oli se tunnin suunnittelu pöydän ääressä parin viikon välein sekä puoli tuntia lisää kauppareissuihin kerran viikossa. Viikon ruokalaskun päälle tuli toki vielä minun Cambridge-ruuat, mutta kokonaisuudessaankin jäätiin vähän päälle sataan euroon per viikko, mikä on minusta jo aika hyvin, ennen kun meillä meni pelkkään viikonlopun kauppareissuun monesti 80€.
Vaikka säästökuuri onkin nyt ohi niin tätä jatketaan ehdottomasti ainakin ruokaostosten osalta, kukkakimput ja viikottaisen Seiskan mä ehkä haluan palauttaa viikko-ohjelmaan. Lapset tykkäsi kun ruokalista oli näkyvissä jääkaapin ovessa ja äiti nautti kun ei tarvinnut kuunnella päivittäin mitä tänään syödään -kyselyitä.
Ai niin, ja liityin mä niihin Marttoihinkin ihan oikeasti ;)

Ihanaa sunnuntaita!

Mainokset

18 vastausta artikkeliin “Sisäinen martta esiin

 1. Kuulosti todella hyvältä, monipuoliselta ja terveelliseltä. Tepa Seinäjoelta

 2. Saisko noita reseptejä tännekin? Edullista perusruokaa isolle sakille. Oma pää ei nyt leikkaa mitä sitä tekis.

 3. Jotain tuollaista pitäisi itsekin kokeilla. Ihan jo helpottamaan lähes joka päiväistä ”mitä ihmettä me tänään taas syödään”-tuskailua.

 4. Kyllä noita kukkaronnyörejä voisi kiristää ihan täällä sinkkutaloudessakin. Ruokaan menee ihan valtavasti rahaa. En vaan tiedä mistä tikistäisin, koska esim. hedelmistä ja vihanneksista en tingi (ja ne maksaa!). Ja kaikki proteiinipitoinen ruoka on kallista, pelkällä hiilarimätöllä en voi elää. Taidan siis olla pattitilanteessa. :)

 5. Meillä on ollut ihan sama meininki ja sitten siellä kaupassa hoomoilasena pyörittyään on tullut ostettua kaikkea mahdollista turhaa mikä on näkynyt myös kauppalaskun loppusummassa.

 6. Sinkkutaloudessa syöminen tulee kalliimmaksi kuin perheellä ihan jo pakkauskokojen takia, ja samoin hedelmien/vihannesten hinta tekee kyllä kipiää toisinaan.. Välillä siis pattitilanteelta ei voi välttyä.

  Tuo meidän eilinen ruoka broilerfileitä hunajakasviksilla (8 broilerifilettä, 2 paprikaa, 1 kesäkurpitsa, 1 munakoiso, 1pkt luumutomaatteja) tuli maksamaan 13,35€ ja kun kuusi söi, niin kulut oli n. 2,20€ per nokka. Se on jo aika edukasta, kun kyseessä oli viikonlopun ns. parempi ruoka :)

  Tänään tehdään munakasta (10 munaa, paprika, kesäkurpitsa, 2 sipulia, 1.5dl maitoa, 150gr kinkkusuikaleita, 2 dl juustoraastetta + mausteet) jolle tulee hintaa 5,60€ eli taas kuudelle jaettuna 0,93€ per nokka. Tuo on jo tosi halpa! Mutta yhdelle kokattuna hinta nousisi tietysti korkeammaksi per naama, koska pakkauskoot esim. kinkussa ja juustossa ovat samat. Yksi pattitilanne lisää.

 7. Kiva olisi lukea reseptipostauksia, mulla on jo jonkin aikaa ollut ajatuksena kerätä vihkoon arkiruokareseptejä, ettei aina tarvisi miettiä mitä seuraavaksi ruuaksi tekisi ja sitten tulee tehtyä samoja ruokia viikosta toiseen. Toihan onkin hyvä jatkojalostusidea katsoa foodiesta ostoslistan hinnat valmiiksi ja siten vertailla lidlin kanssa. Meillä on lidl lähikauppana ja Prismassa asioidaan enimäkseen.

 8. Me käydään kanssa Prismassa pääosin, mutta kun nirsolle kissalle kelpaa tällä hetkellä vain Lidlin kissanruuat, niin siellä pitää käydä säännöllisesti eniveis :)

  Tuo Foodie on kyllä ihan huippujuttu, mulla ei nimittäin muistikapasiteetti muista riittämään edes niitä useimmin ostettujen hintoja hetkeä pidempään, joten tuosta on paljon apua.

  Ja jes, ruokaohjeita on tulossa. Lupaan :)

 9. Vautsi vau. Olen moneen kertaan harmitellut, juurikin sitä, että ruokaan kuluu meillä kamalasti rahaa. Toisekseen aina menee ruokaa haaskuun, vaikka yritän itse ottaa evääksi kaikki jämät. Tänään istun kyllä alas ja suunittelen ruuat paremmin ja kauppalistat. Minäkin kävin liittymässä Marttoihin, sinun innoittamanasi. Äitini on kuulunut Marttoihin vuosikaudet! Ihan hirmuisen iso kiitos tästä postauksesta! Ja muutenkin sinulla on aivan loistava blogi! Oikein ihanaa kevättä sinulle ja perheellesi!!

 10. Ihana kuulla ttterhi, iso kiitos ♥

  Roskiin menevä ruoka oli meilläkin aiemmin tosi iso ongelma; ensin ruokaa syötiin pari päivää, sitten se vielä mahdollisesti seisoi jääkaapissa päivän jonka jälkeen sitä ei voinut enää pakkaseen pistää. Nyt laitan mahdolliset ylimääräiset heti syönnin jälkeen pakkaseen tai tosiaan sitten pakkaan miehen lounaslaatikkoon seuraavalle päivälle. Edelliseltä päivältä ylijääneet vähäiset vihannekset voi käyttää hyvin paistinpannun kautta, kylkeen vaikka tonnikalaa ja siinä on loistava ruoka yhdelle. Tai korvaa aikuisten kohdalla niillä vihanneksilla vaikka hiilaripitoisen perunamuusin ja syö muuten samaa ruokaa kuin muutkin. Tämän kokeilun aikana on meillä heitetty ruokaa roskiin vain kerran, kun unohdin paistaa muusinjämistä perunalepuskoja eli jotain on onneksi opittu :)

  Ja onnea uudelle Martalle! Aika paljon on uutta nuorta verta tainneet Martat saada, mikä on ihan loistava juttu :)

 11. Oi kuulostaa mahtavan suunnitelmalliselta ja itse olen ajatellut samanmoista 'säästökuuria'. Kun kirjoitit, että Lidlistä ostit Prismaa edullisemmat tuotteet ja Prismasta loput, niin saisiko esimerkkejä mitkä 'perusruuat' Lidlissä oli edullisimpia ja mitkä vastaavasti Prismassa? Mulla tämä vertailu vielä tekemättä, eli jos viitsit kirjoitella muutaman esimerkin?

 12. Hitsit kun oon nakannut nuo vanhat ostoslistat jo pois, mutta jos nyt oikein pinnistän muistia niin esim. 10kpln kananmunat oli yli 50snt edullisempia (1,05 / 1,59). Edullisempia olivat myös juustoraaste, ruokakerma sekä Flora Kuohu, pakastevihannekset, Mini Lätta-levite, lenkkimakkarapkt, jotkut leivät.. Ja osa sitten kalliimpia kuin Prismassa. Erikoisemmista tuotteista en osaa sitten sanoakaan sillä me mennään lähinnä lapsiperheen perusruualla :)

 13. Hienoa kun joku pystyy moiseen, meidän suursyömäri perhe ei pysty, enmuista kuin sen oksennustauti viikon kun ruoka ei maistunut todellakaan kenellekään, sillon tuli halvaksi, meillä menee joka päivä! 5 hlö perhe 30-50€ ruokaan ja aina ostan halvinta ja tarjouksesta, kerään marjoja pakastimellisen, leivon, mies kalastaa, aargh ja ollaan vielä vähävarainen sakki, työtön, osa-aikaistyötä vain osa vuodesta, kai tämä on ruokkimisihme. Kanaa ja kanmunia, halvinta protskua menee paljon ja -30 tarjouksia!

 14. Näihin lukuihin päästiin meilläkin vain todellisella pihistelyllä eli kaikki ylimääräinen napostelu ja herkuttelu jätettiin pois. Fakta vaan on se, että 5 henkeä syö paljon ja jos parikin niistä on teini-ikäisiä (poikia), niin syövät melkein tuplat minuun verrattuna :D Lautasmallin käyttäminen on minusta vähän pienentänyt ruokamenekkiä, varsinaista ruokaa menee vähemmän kun sitä jatkaa salaateilla, vihanneksilla ja juureksilla. Samoin aamu- ja iltapalaleipien vaihtaminen puuroon säästää kuukaudessa euroja todella paljon, onneksi meillä pidetään puurosta.

  Tämän päivän postauksessa muuten erittäin hyvä ja edullinen munakasohje, josta meillä söi kuusi henkeä santsauksineen. Ohje täällä

  http://www.lillatirlittan.com/2015/02/arkimunakas.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s